1932 yılında Keriman Halis’i neden dünya güzeli seçtiler?

1932 YILINDA DÜNYA GÜZELİ SEÇİLEN KERİMAN HALİS NEDEN OYLAMAYA TABİİ TUTULMADAN DÜNYA GÜZELİ SEÇİLMİŞTİR?

31 Temmuz 1932’de Belçika’nın Spa kentinde düzenlenen, orijinal adı “International Pageant of Pulchritude” olan Uluslararası Güzellik ve Zarafet Yarışması’nda ilk kez jürinin oylama yapmadığı, jüri başkanının oylamaya geçilmesine izin vermeden Keriman Halis’i birinci ilân ettiği ve siyasî mesaj yüklü oldukça tartışmalı bir konuşma yapmış ve bu konu dünyada ve Türkiye’de uzun yıllar yazılıp, çizilmiş..


Hatta bu konu Japonya’da bir dönem “Keriman Halis Olayı” okullarda ders olarak okutulmuş.

O DÖNEM YARIŞMAYI GÖREN HALİT TURHAN BEY’İN ANLATIMLARI:

Türkiye, Keriman Halis’in Avrupa’da nasıl karşılandığını ve jürinin tutumunu, bu yarışmayı bizzat gören Halit Turhan Bey’in hatıralarından öğrendi.

Bizzat kendi yazdığı hatıralarında şöyle anlatıyordu:

Cumhuriyet gazetesinin tertiplediği güzellik yarışmasını Keriman Halis kazanmıştı. Aynı yıl Belçika’nın Spa şehrinde 28 ülkenin katılmasıyla dünya güzellik yarışması düzenlenmişti.

1913 yılında doğan Keriman Halis, bu yarışmaya Türkiye’yi temsilen katıldı. Günlerce Spa şehrinde kalan güzeller, çeşitli kişilerle görüştü ve konuştular. Yarışma gününde jürinin önünde kızlar birer birer geçip giyimleriyle, bakışlarıyla, tebessümleriyle puan toplamaya çalıştılar. Jüri salona geçip, puan değerlendirmesi yapmak istedi. Başkan kürsüye geçerek, ‘Sayın jüri üyeleri, bugün Avrupa’nın, Hıristiyanlığın zaferini kutluyoruz. 1400 senedir dünya üzerinde hakimiyetini sürdüren İslamiyet, 600 Yıldan fazla Dünya üzerine Hakimiyetini sürdüren Osmanlı artık bitmiştir. Onu Avrupa Hıristiyanları bitirmiştir. Bir zamanlar sokağı bile pencere arkasından seyredebilen Müslüman kadınların temsilcisi Türk güzeli Keriman, mayo ile aramızdadır.

Bu kızı, zaferimizin tacı kabul edeceğiz, onu kraliçe seçeceğiz. Bir zamanlar Fransa’da oynanan Dansa müdahale eden Kanuninin torunu işte mayo ve sütyen ile önümüzdedir. Kendini bizlere beğendirmek istemektedir.. Biz de bize uyan bu kızı beğendik.. Müslümanların geleceğinin böyle olması temennisiyle’’

Diyerek oylamaya geçilmeden Keriman Halis’i Dünya güzeli seçmişler..Şimdi yukarda da yazdığım gibi Kanuninin torunu işte Mayo ile karşımızda derken bunu bilerek söylemişler..

Bahsi Geçen Kadının dedesi 1795-1881 Yılları arasında yaşamış Şeyhülislam Hasan Fehmi Efendi, Büyük dedesi ise Osmanlı sarayında Paşa’ydı..

Tarihte Hurşit Paşa olarak bilinse de Asıl adı: Hurşid Ahmed Paşa’dır. Sultan II Mahmud Han Saltanatında Sadrazamlık yapmış, bir sürü savaşlarda Osmanlı adına savaşmış bir Osmanlı Devlet adamı, Paşasıdır. Onlara göre Şeyhülislam ve Paşanın torununu Mayolu görüp, gösterip, Hem İslamiyete, Hemde Osmanlıya laaf etmişlerdir.. bu utancı bize yaşatanları Allaha havale ediyorum. Belliki bilinçli yapmışlar..

Keriman Halis’i suçlayamam bu konuda kimbilir ne diye götürdüler..

Taktir ettiğim tek konu Hayatı boyunca bunun üzüntüsünü yaşamış ve vefat edene kadar pek konuşmamış.. Sessizce göçüp gitmiş bu dünyadan.. Bizler Halit Gören Turhan’ın Anlatımıyla bunları öğrendik..

Jüri Başkanının konuşmasının ne kadarı doğru, eksik yada fazla bilemeyiz.. Fakat direk Dünya Güzeli seçilmesi ve Cumhuriyet gazetesinin bunu yazması doğrular niteliktedir. Hatta kasıtlı olarak Kanuni’nin torunu diye Lanse edilir bazı kaynaklarda.. Bu doğru değildir.. Doğrusu Şeyhülislam ve Paşanın torunu..

Keriman Halis olayı o dönem Türkiye’de halk tarafından çok eleştirilmiş ve “Avrupa’nın Osmanlı’dan intikamı” olarak görülüp, Avrupa tarafından “Osmanlı’yı bu hale getirdik” şeklinde dünyaya takdim edildi diyerek eleştirilmesinden dolayı 1933’ten 1951’e kadar Türkiye’de güzellik yarışması yapılmasına müsaade edilmedi. Cumhuriyet gazetesinin ilkini 1929 yılında düzenlediği ve her yıl tekrarladığı güzellik yarışmalarına 1933’te son verildi. 1951 yılına kadar Türkiye’de hiçbir resmi ve gayrı resmi kuruluş tarafından güzellik yarışması düzenlenmedi.

Keriman Halis ve Hristiyanların zaferi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir