Ege Adalarını Yunanistan’a kim verdi?

Bugün Ege Adaları denilen Adalar Denizi Adaları’nı Yunanistan’a, Mustafa Kemal Atatürk vermiştir. Bakınız: Lozan Antlaşması madde 12-13-14-15-16

Sarı renkli yerler Yunanistan’ın. Türkiye’ye neredeyse bitişik olan adalar bile Yunanistan’ın. Türkiye’den okunan ezan bazı adalardan duyulmaktadır. Bu harita Ege ve Akdeniz’de Türkiye’ye manevra alanı bırakmıyor. Bu nasıl oluştu? Dikkat buyurun.

1911 yılında İtalyanlar Libya’ya saldırmış ve bizi barışa zorlamak için Rodos ve 12 Ada’yı geçici olarak işgal etmişti. Libya’dan askerinizi çekmezseniz adalara el koyarız demişlerdi. Türkiye’ye en yakın adalar İtalya’ya geçti. İtalya ile anlaşma yapıldı. 1912’de yapılan Uşi Antlaşması’na göre biz Libya’dan askerimizi derhal çekecek, İtalya da adaları derhal bize teslim edecekti. Uşi, İsviçre’de bir semt. Anlaşma orada yapıldı. Tam bu sırada Balkan Harbi çıktı. Yunanlar 12 Ada’yı işgal için hazırlanıyordu. Biz adaları Yunanlılara kaptırmamak için İtalyanlara “Savaş sonuna kadar adalarda kalın” demek zorunda kaldık. Bu, menfaatimize uygundu. Stratejik karardı.

Oniki Ada’yı biz 1923’te Lozan’da kaybettik. Lozan Antlaşması’nın 15.maddesinde adalar tek tek sayılarak, Türkiye’nin, adalar üzerindeki hukukundan İtalya lehine feragat ettiği açıkça belirtilir.

En sonunda Lozan Antlaşması’nın 15. maddesiyle 12 Ada’yı İtalya’ya bıraktık. Diğer bazı adaları da Yunanistan’a. 2. Dünya Savaşı’nda devletleri tehdit altında kalan İtalyanlar hem Libya’dan, hem de adalardan çekilme kararı alıncaya kadar adalardaki hâkimiyeti devam etti.

Tarih 1943’ü gösteriyordu. Mussolini kendi devletinin derdine düşüp adaları boşaltma emrini verdi. Türkiye’ye, “Adaları sizden almıştık, gelin adalarınızı tekrar alın” dediler. Dönemin Cumhurbaşkanı İnönü almayı reddetti.

Adaları İtalyanlar’dan sonra Almanlar işgal etti. Almanlar 1945’te yenilmeye başlayınca adaları boşaltmak zorunda kaldılar. Türkiye’ye “Gelin eski adalarınızı geri alın” dediler. Cumhurbaşkanı İnönü ve hükümet yine almaya yanaşmadı. Sonra ne oldu?

1945’te İngiliz donanması Almanların boşalttığı 12 Ada’yı işgal etti. Yunanistan İngiltere’den adaları istedi. 1947’de yapılan Paris Konferansıyla 12 Ada Yunanlılara verildi. Burnumuzun dibindeki adalar bile Yunanların oldu. Hâlbuki alabilirdik.

Bu adalar şunlar: Türkçe adıyla Batnoz, Lipso, Leryoz, Kilimli, İstanköy, İstanpulya, İncirli, İlyaki, Sömbeki, Kerpe, Herki, Meis ve Kaşot’tur. Bu adalar Anadolu’nun devamı olan kıta sahanlığı üzerindedir ve fiziki bakımdan Anadolu’nun bir parçasıdır. Lakin Yunanların oldu. Hele bu 12 ada grubuna bağlı olan bir ada var ki neredeyse Türkiye’ye bitişik: Meis Adası. Antalya’ya 2 km mesafede. Navtex ilan edip Oruç Reis gemisini gönderdik. Yunanlar bu hafta izin vermedi ve Meis Adası önüne savaş gemicikleri koydular. Meis Adası bize büyük engel. Meis adasının Yunanistan’a bırakılmasının bedelini ödüyoruz. Meis adası Yuanistan’a 580 km uzaklıkta. Türkiye’ye 2 km uzaklıkta. Meis adası şuan Türkiye’nin Akdeniz’e açılıp sondaj yapmasını engelliyor. Zamanında Meis adasının alınmaması büyük hata.

Resimdeki 12 adanın Yunan isimleri ve yerleri. Bakın Türkiye’ye ne kadar yakın olduklarına. “Simi” yani Türkçe adı ile Sömbeki adası Türkiye’ye 7 km uzaklıkta, Yunanistan’a 425 km uzaklıkta. Nasıl Yunanistan’a verilir. Erdoğan konuşma sırasında arkasına koydurttuğu “Mavi Vatan” haritası 12 adayı Türkiye hâkimiyetinde gösterdi. Bu harita ve konuşma Yunanistan’ı çıldırttı. Lozan ve diğer anlaşmalarda adalar konusunda verilen tavizi bozmak ve geri almak devlet planıdır. İdeolojik düşünmeyin.

Yaşar Gören

Ege’de 12 adayı nasıl kaybettik?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir