Geleneksel Mevlid Kandili
Yine bir modern insanın modern yaşamı dine uyarlama maceralarıyla karşı karşıyayız.
Kendi elimizle ortaya çıkardığımız gelenekleri ön plana çekip dini ve dinin hükümlerini ötelediğimiz konulardan biri de Peygamberimizin doğumunu kutlamak amacıyla ihdas ettiğimiz Mevlid Kandili .
İslam’da Kadir Gecesi’nin dışında gün ve gecenin olmadığı bilinen bir gerçekken kendi keyfimize göre şekil ve anlam verdiğimiz mübarek günler diye ilan ettiğimiz gün ve gecelerden beklentimiz nedir ?
Peygamber ve sahabeden 350 yıl sonra Mısır ve Kudüs’te ilk olarak kutlanmaya başlanan bu bid’ati Emeviler ve Abbasiler kutlamamış olup bizde II.Selim döneminde minarelerde kandillerin yakılmasıyla başlamış daha sonra şu anki şeklini almıştır.
İndirilmiş dinin özüne inemeyen uydurulmuş dine inanan insanların keyfiyetleri doğrultusunda ortaya çıkan bu inanışlara Ashab-ı Kiram riayet edip kutlamış mı ?
Peygamberi takip edenler yani Tabiinler riayet edip kutlamış mı ?
Tabiinlerden sonra gelen Etba’t-tabiinler kutlamış mı ?
Onlar kutlamamış akıl edememişler, biz akıl etmişiz ve kutluyoruz!
Ve Allah’a bu bid’atlerle yaklaşmayı umuyoruz ?
Peygamberimiz buyurmuştur ki :
Benden sonra öyle insanlar gelecek ki emrolunmayanı yaparlar, yapmadıklarını da konuşurlar.
Anlamayanlar için özet!
İslamı yaşadığı çağa hakim kılamayan bizler, kendi heva ve heveslerimizle çağı İslam’a hakim kılmak için bilinçsizce yaşadıklarımızı din sanıyoruz.
Soru : Bid’at nedir?
El cevap : Belli kişi ve zümrelerin dini bir dayanağı olmadan kendi yaşam, heva ve heveslerine göre ortaya çıkardıkları din dışı inanış,söz ve davranışlardır.
Hayırlı Kandiller !!!
Bazı şeyler gelenek gibi başlıyor ve sanıyorum sonra ortaya çıkaranlar da bunların gerçek olduğuna inanmaya başlıyor.
Bu konu da öyle olabilir zannımca.
slamı yaşadığı çağa hakim kılamayan bizler, kendi heva ve heveslerimizle çağı İslam’a hakim kılmak için bilinçsizce yaşadıklarımızı din sanıyoruz.