Mustafa Kemal’in öldürülen karısı Fikriye nereye gömüldü?

Fikriye’yi nereye gömelim tartışması…

Latife Hanım, Mustafa Kemal ile dalga geçti: “Buralarda bir yere defnedin Paşam. Hem, o size, siz ona yakın olursunuz”

MUSTAFA KEMAL, YAVERİ RUSUHİ TARAFINDAN ÖLDÜRÜLEN FİKRİYE’NİN MEZARINI SADECE BİR KEZ ZİYARET ETTİ. MENDİLİNİ MEZARIN ÜSTÜNE BIRAKTI.

Mustafa Kemal’in karısı Fikriye, Mustafa Kemal’in yaveri Rusuhi tarafından öldürüldü. Yerini sadece iki kişinin / Mustafa Kemal ve Salih Bozok’un bildiği bir meçhul mezara 29 veya 30 Mayıs 1924 tarihinde gömüldü.Tarihçi Eriş Ülger’e göre Atatürk, Salih Bozok ile birlikte Fikriye’nin mezarını ziyaret etti. Ülger, bilinmeyen ziyareti belgelere dayanarak şöyle anlatıyor:

“Mustafa Kemal, 30 Mayıs 1924 tarihinde defnedenlerin bile kimi defnettiklerini bilmediği Fikriye’yi, ölümünden 5-6 hafta sonra, 25 Temmuz 1924 günü Salih Bozok’u da yanına alarak ziyaret eder. Sıcak hava Mustafa Kemal’i terletir. Cebinden ipek beyaz mendilini çıkarır, yüzünü ve alnını siler. Beyaz mendil sırılsıklam olur. Beş, on adım arkasında duran Salih Bozok’a dönüp yeni bir mendil isteyince yüzü her şeyi ele verir. Paşa, Bozok’a, ‘Çocuk, bu mendiller insanın terini silmiyor, senin mendilin var mı?’ diye sorar. Mezarın başında Fikriye ile kısa süre baş başa kalan Mustafa Kemal ayrılırken beyaz mendilini bırakır. Bu, Fikriye’yi ilk ve son ziyaretidir”
Başucunda bir taş bile bulunmayan kimliksiz mezarın yeri, Fikriye’nin ailesine bildirilmez. Zaten aile, öldürülme korkusuyla bir süre sonra topluca Kanada’ya kaçar. Mustafa Kemal 1938 yılında, Salih Bozok ise 1941 yılında ölür. Fikriye’nin kimliksiz ve sahipsiz mezarı tarihin derinliklerinde kaybolur. Artık, üzerinden yol mu geçer, apartman mı yapılır, bilinmez..
Yaşar GÖREN

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: